Arena House / Prow Architects

first_imgArchitects: Prow Architects Area Area of this architecture project Projects Year:  CopyAbout this officeProw ArchitectsOfficeFollowProductsWoodSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHousesSingaporePublished on April 25, 2014Cite: “Arena House / Prow Architects” 25 Apr 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemArmchairsUniForArmchair – ParigiLouvers / ShuttersBruagShading Screens – Perforated Facade PanelsAluminium CompositesSculptformAluminium Façade BladesCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemWire MeshJakobWebnet in a Gymnasium in GurmelsDoorsLinvisibileLinvisibile Pocket Door | MareaPaintKEIMMineral Paint for Concrete – KEIM Concretal®-WLouversReynaers AluminiumSolar ShadingHandlesFormaniFitting Collection – ARCMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Arena House / Prow Architects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/499562/arena-house-prow-architects Clipboard Photographs Houses CopyHouses•Singapore ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/499562/arena-house-prow-architects Clipboard Photographs:  Courtesy of Prow ArchitectsContractor:Digital Home Investments Pte. LtdProfessional Engineer:KH Consultants Civil & Structural EngineersArchitect In Charge:Teh Kan Wee WagenDesign Team:Teh Kan Wee Wagen, Portia WijatnoCountry:SingaporeMore SpecsLess SpecsText description provided by the architects. The Arena House is a synthesis of two architecture typologies that toggles between extreme difference in programmatic scales. The proposed design is the insertion of an adapted segment of the arena typology between the party walls of the residential site in Singapore.Save this picture!Courtesy of Prow ArchitectsRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsThe residential estate is characterized by homogeneously subdivided plots of land measuring 8m x 24m for intermediate terrace house development. The allowable building envelop is limited by planning guidelines comprising of a 7.5m front setback, a 2m rear setback and a maximum building height of up to two stories with an attic. High property prices often drive the motivation to maximize the floor plates on each storey to achieve maximum built up real estate. As a result, common spaces such as the living room are contained at the 1st storey and are segregated from the private bedrooms located on the upper stories.The clients’ lifestyle calls for a re-imagination of this conventional typology. In addition to the typical residential programmatic requirements of bedrooms for their family of four and a domestic helper, the gregarious couple, who are also avid sports fans, emphasized the importance of the living room for their frequent hosting of big groups of friends for parties and the screening of movies and live sporting events in their design brief.Save this picture!Courtesy of Prow ArchitectsThe design subverts the “layered cake” organization of spaces. The bedrooms, kitchen and dining room are organized to the rear end of the intermediate terrace house plot while a resultant high ceiling living room space is located at the front to mimic the spatial relationship between the seating bowl and the event space of an arena.On an event day when the owners’ guests congregate to enjoy the screening of a live sporting event or movie, the sliding doors and curtains of the bedrooms at the 2nd storey and the master bedroom at attic level retract to become box seats in addition to the seating structure at the 1st storey. Collectively, they transform into a segment of the arena seating bowl with a sixteenfold increase in occupancy. A large format 4.5m x 4.5m motorized projection screen lowers into the event space to provide visual entertainment. It activates and converts the high ceiling event space into a focal point of the congregation. The fully operable slide and fold glass panels extend the event space at the 1st storey into the carporch for staging bigger parties when the need arises.Save this picture!SectionOn a regular day, the “arena space” reverts to the domestic scale in response to the family needs at a more intimate level. The curtains and sliding door of the bedrooms could be drawn to define the individual private spaces for each of the family member. The seating structure, which was also designed as a stepped shelving system for storage of books and display of collectibles, becomes the living room for the family. Each of the occupant could engage in their own individual activities such as reading, taking a nap, using the laptop as such on the separate tiers. Or they could engage in family activities such as watching television programme together or even engage in a game of table tennis on the open event space at the 1st storey.The building envelop and boundary gate at the front is articulated with a checkerboard field of porosity and opacity to animate the event space within. It offers glimpses of the programmatic alternation between a regular domestic day and an “arena” event day from the outside, alluding to an unconventional typological addition to the homogeneously subdivided residential estate.Save this picture!Courtesy of Prow ArchitectsSave this picture!Courtesy of Prow ArchitectsSave this picture!Courtesy of Prow ArchitectsProject gallerySee allShow lessGP practice / LensºAss ArchitectenSelected ProjectsJG House / Speziale Linares ArquitectosSelected Projects Share ArchDaily Area:  373 m² Area:  373 m² Year Completion year of this architecture project “COPY” 2012 2012 Singapore Arena House / Prow ArchitectsSave this projectSaveArena House / Prow Architects Save this picture!Courtesy of Prow Architects+ 13 Share “COPY” Year: last_img read more