Sessa Residence / J,P:A

first_img “COPY” Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/370193/sessa-residence-j-p-a Clipboard CopyHouses, Renovation•Los Angeles, United States Save this picture!© Taiyo Watanabe+ 20 Share Photographs:  Taiyo Watanabe Manufacturers Brands with products used in this architecture project Photographs Houses Area:  2000 ft² Year Completion year of this architecture project ArchDaily Architects: J,P:A Area Area of this architecture projectcenter_img 2012 United States Sessa Residence / J,P:A Sessa Residence / J,P:ASave this projectSaveSessa Residence / J,P:A Projects Manufacturers: Carl Hansen, Herman Miller, KWC, LG Electronics, Artistic Freedom Designs, Heifetz, Ingebor Lundin, Knoll, Panton moonContractor:Fred DennisClient:Stephen Sessa, Sara SessaArchitect In Charge:Jones Partners: ArchitectureDesign Team:Wes Jones, Rachel Bitan, Matt Daines, Janiva Henry, Steven PurvisCity:Los AngelesCountry:United StatesMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Taiyo WatanabeRecommended ProductsWindowsSolarluxSliding Window – CeroWindowsJansenWindows – Janisol PrimoDoorsdormakabaEntrance Doors – Revolving Door 4000 SeriesDoorsVEKADoors – VEKAMOTION 82Text description provided by the architects. The clients approached J,P:A with a program that included the addition of another bedroom suite, thinking that it might be placed on top of the existing structure. J,P:A demurred, resisting the typical ambition to make something more of the program than the client requested, an alien gem to outshine the original. Instead, recognizing that lurking within an existing amalgam of fifty years of casual changes and accretions was a more perfect figure that would be ruined if yet something more were added on, J,P:A suggested making less.Save this picture!© Taiyo WatanabePart design and part archeology, this project is a demonstration of the positive virtue of restraint. The composite design process followed Michelangelo’s sculptural practice of “removing everything that was not it” and then adding in all that was necessary to make it be the best possible version of itself. In this case “it” was an iconic “tube” partis, hiding within an unremarkable contractor-designed box-on-stilts.Save this picture!© Taiyo WatanabeJ,P:A recognized that the existing house represented a mid-century diamond in the rough: a rare “tube” scheme, precursor to the popular contemporary “continuous surface” project type. As the first expression of the tectonic imperatives of the “continuous surface” idea, the tube embodies a distinctly modernist version of the “child’s drawing of the house,” replacing the rhetorical elements of the classical original with the topological/gaussian clarity of the machine for living. In this idealized distillation of the problem of dwelling, the envelope is seen as primarily separating inside from outside, rather than sheltering down from up. Here the Sessa Residence achieves the idealization of that ideal—since it is held up in the air and thus free of any association with the earth, the tube expression finds its apotheosis, with all sides equal: no difference between the ground plane and the roof, between the land and the sky. Open on the ends, it reasserts the most primal orientation to the connection between inside and outside—that of the cave mouth overlooking the savannah.Save this picture!© Taiyo WatanabeIn this version of the partis, though, a distinctly Southern California difference is registered between the two open ends: one looks back to the hillside, opening onto a shaded outdoor patio—the cave—that draws the free flowing interior spaces out to the balmy California climate, while the other end surveys the wide open vistas of Nichols Canyon and lights of downtown—the savannah beyond. Thus the interior itself is variously oriented: to a through-view experience, from the enclosed back patio areas, through the house and on to the distant lights of the city out beyond the canyon, or to the mood of the directly adjacent outdoors, visually present when the large sliding glass doors are closed, and actually there when they are opened.Save this picture!© Taiyo WatanabeJ,P:A proposed that instead of adding new space at this time, the effort should be focused on refining the existing structure, to make it more perfect in its own terms by revealing the hidden lines of that logic and helping them to their own fulfillment. So, excess partitions and a fireplace were scraped off the interior walls of the tube, punched windows in the open ends were replaced with full walls of sliding glass doors, a new period kitchen was installed and the roof and structure were replaced, this time free of dropped soffits. Finally, a new entry court was designed to allow the space to flow unimpeded through the tube to the outside and beyond while preserving privacy—always important when living in a glass house! The result is exemplary of the Case Study tradition and California lifestyle of indoor/outdoor living, a perfect frame for the client’s serious collection of postwar furniture and art. The originally-planned bedroom addition will be dealt with in a later phase, tucked beneath a future carport developed off to the side where it would not compromise the rehabilitated tube. The project as shown here depicts the perfection of those tube lines, prior to the addition of the new bedroom suite and carport.Save this picture!SectionProject gallerySee allShow lessLibeskind Selected to Design Ohio Statehouse Holocaust MemorialArticlesA Crash Course on Modern Architecture (Part 1)Architecture News Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/370193/sessa-residence-j-p-a Clipboard “COPY” CopyAbout this officeJ,P:AOfficeFollowProductsSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationLos AngelesRefurbishmentHousesUnited StatesPublished on May 08, 2013Cite: “Sessa Residence / J,P:A” 08 May 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – MetrisVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ EffectPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceBricksEndicottBrick Facade at the Bruce Nesbitt African American Cultural CenterBathroom FurnitureBradley Corporation USAToilet Partition CubiclesSkylightsLAMILUXGlass Skylight F100 CircularLightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt GardenRailing / BalustradesSolarluxBalcony Glazing – SL 60eUrban ShadingPunto DesignPublic Architecture in Residential ComplexDoorsLinvisibileLinvisibile Products in Palazzo VolpiChairshorgenglarusUpholstered Chair – diva 5-154Wall / Ceiling LightsHE WilliamsLED Downlight – 4DR RoundMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more